Gelezen: Een bijzondere geschiedenis. Johanna Adorján

Mooi boek over een waargebeurde geschiedenis.

Johanna Adorján is twintig als haar grootouders beiden zelfmoord plegen. Haar opa is op dat moment erg oud en heeft waarschijnlijk niet lang meer te gaan, haar oma daarentegen is nog gezond, maar kiest er toch voor om samen met haar man te sterven.
Het is geen daad van wanhoop of moedeloosheid, maar van liefde. Een bijzondere liefde voor elkaar.
Vijftien jaar later gaat Adorján op zoek naar wie haar grootouders eigenlijk waren en hoe zij als joden de Tweede Wereldoorlog overleefd hebben en tenslotte in Denemarken terecht kwamen..
Zij reisde in de voetsporen van haar grootouders en voerde gesprekken met een aantal van hun vrienden en bezocht plekken waar haar grootouders gewoond hadden of die bijzondere betekenis voor hen hadden.

De grootouders behoorden tot de joodse bourgeoisie van Boedapest. Ze ontmoetten elkaar daar in 1940 bij een huisconcert, en in 1942 trouwden ze.
Toen Duitsland Hongarije binnenviel, was de grootmoeder drie maanden zwanger van de vader van de schrijfster.
De zoektocht van de schrijfster naar haar voorouders is tevens een zoektocht van de schrijfster naar haar joodse wortels, een onbekend stukje van haar identiteit.Ze beschrijft beurtelings de gesprekken en de laatste dag zoals die misschien was verlopen; dit laatste is fictie, gebaseerd op haar kennis van de grootouders.
Bijzonder detail vind ik de aanduiding dat de grootouders hun kennis voor suïcide halen uit het boek Final Exit van Derek Humphrey, een omstreden boek dat in Denemarken werd verboden.

Advertenties

4 gedachtes over “Gelezen: Een bijzondere geschiedenis. Johanna Adorján

  1. Thérèse, aardig van je maar je hoeft niet alles bij te houden, dan moet je onderhand in je toetsenbord gaan wonen. 😉
    Het boek is boeiend maar niet iedereen zal het onderwerp op prijs stellen. De schrijfster is er zelf ook door geraakt, dat merk je.

    Like

  2. Ik weet niet of ik dit boek wel eil lezen. Zoiets trek ik mij te veel aan waardoor ik gewoon een paar dagen van slag ben. Niet doen dus. Ik denk dat ik genoeg kennis hierover heb en dat het niet veel nieuws toevoegt.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s