Inbraak, het meest in Brabant en Vinexwijken


Er zijn in Brabant en Vinexwijken zoveel inbraken dat het me de rug opkruipt.
http://www.ouderenjournaal.nl/home/2014/10/10/de-meeste-inbraken-vinden-plaats-brabant-en-vinex-wijken/
Naar een Vinexwijk wilde ik sowieso al nooit maar in Brabant, tja, daar woon ik. Weliswaar niet in Breda of in een andere linke stad maar toch.
Er komen herinneringen boven van opmerkingen die we als kind hoorden (toen nog woonachtig in de Zaanstreek).
Brabant en Limburg, zeiden sommigen, was één pot nat,  ‘Het donkere Zuiden’ genaamd. Er werd gedronken, iedereen was klein, dik en donker, Rooms dus dom. De Peel was een duister moeras waar vreselijke zaken werden afgehandeld. Gruweldegruwel.
Het waren natuurlijk antieke verhalen waarvan de kern allang zoek was maar na het lezen van de inbraakberichten sloeg de twijfel toe. Wie was eigenlijk die aardige buurman? En die andere, die chagrijn? De straat achter ons, wat was dat voor volk? Misschien hadden ze voorouders uit de Peel die katten, dievenbuit en kinderen verzopen in duistere vennen.
Ik nam geen risico en besloot de meest beruchte inloopplekken te beveiligen: cylinderslot en wcraampje.  Beiden overbekend en nog steeds in gebruik als dievenentree, zo schreef een politievoorlichter.
Een nieuw slot had ik niet voorradig en een kleiner raam ook niet maar wel touw. Veel en sterk.
Dus span ik  voor ik naar bed ga een touw vanaf de voordeurklink via kapstok en kamerdeurklink naar wcdeur en -raampje en terug, dat is al dubbelop. Dan naar trapleuning, gangkastje en opnieuw terug en maak het einde vast aan het begin met drie deskundige knopen.
Dat zit.
Of het afdoende is weet ik (nog) niet.
Wèl dat het knap lastig is, ’s morgens. Alles los te moeten knopen.

Advertenties

19 gedachtes over “Inbraak, het meest in Brabant en Vinexwijken

 1. Zorgen dat ze niet binnen kunnen komen zonder lawaai te maken en het liefst dat ze dat nog zien ook. Als je belletjes o een windgong aan raam of deur hebt hangen maak je het al wat moeilijker. Geen dingen die eenvoudig mee te nemen zijn in het zicht leggen, mijn tas, sleutels en laptop gaan altijd mee naar bed. Veel dieven willenmaar enkele minuten binnen zijn en pakken wat e zien, maar gaan niet in kasten zoeken.
  Een grendel op de deur kan wel, waar als je iets overkomt kunnen de hulpdiensten er alleen in door ruiten in te slaan of iets dergelijks, dus alle deuren vergrendelen is niet handig…. evt. 1 deur kan wel. Mijn ramen kunnen op slot, maar ik zie dat veel mensen de sleutel erin laten zitten, dat lijkt mij niet slim en ik doe het dus niet.
  Er zijn losse bewegingsalarmen te koop…. wel uitkijken dat het niet gericht is op een plant die zijn bladeren kan laten vallen, want de schrik van je leven omdat er een blaadje valt is niet leuk. Zelf vind ik het belangrijk dat ze niet boven komen…. het idee dat ze misschien in mijn slaapkamer geweest zijn terwijl ik sliep…. brrrrr. Dan is zo’n los alarmpje boven aan de trap een goed idee…. ze kunnen het zo uitzetten, maar de herrie heeft je dan al wakker gemaakt en ik denk niet dat ze dan nog verder gaan.
  Omdat het verplaatsbaar is kan het ook overdag in de buurt van een open raam of deur staan waar je geen zicht op hebt, maar hou er dan wel rekening mee dat het ook afgaat als er een kat langsloopt.
  Ik denk dat dieven die via het raam naar binnen willen niet blij zijn met een paar flinke planten in de vensterbank…. als de buren dat niet hebben aan ze liever daar naartoe.
  Alleen als ze een huis als een tijdje in de gaten houden, als ze echt verwachten dat er wat te halen is, dan zijn ze moeilijker tegen te houden.
  Ik verwacht niet dat dat bij mij het geval zal zijn!
  Je kan niet alles voorkomen, maar door het ze niet te makkelijk te maken zullen ze sneller je huis voorbij gaan…. dat geldt vooral voor gelegenheidsinbrekers en die komen het meest voor!
  Als ik iets hoor ga ik altijd kijken, anders lig ik toch niet rustig meer, maar ik laat wel merken dat ik er aan kom…. in de hoop dat evt. inbrekers daar niet op wachten! Verder nooit laten merken dat je alleen bent, dus over we spreken en niet steeds ik. Er kwam iemand aan de deur om een alarmsysteem te verkopen…. zoiets vertrouw ik niet…. kan een manier zijn om eens goed naar de zwakke plekken in huis te kijken…. dus ik ga daar niet op in. Ik zei dat ik er al mee bezig was, maar ik had natuurlijk moeten zeggen “WE zijn er al mee bezig!”
  Ook al wordt er veel ingebroken….. er zijn meer huizen waar nog nooit is ingebroken dan huizen waar wel is ingebroken!!! Dus…. geen paniek!!!

  Like

 2. Het zijn de bekende maatregelen, natuurlijk neem ik die ook. De zwakke plekken bekijk ik aan alle kanten om te zien wat ik er aan kan doen. Een rolluik, bijvoorbeeld, vind ik niet slecht maar weet je wat het is: met een paar simpele gereedschappen komen handige krakers bijna overal binnen. Ik hoefde maar in de gereedschapskist van wijlen mijn man te kijken. (niet dat hij inbreker was 😉 )
  Je kunt het hoogstens de gelegenheidsklanten moeilijk maken.

  Like

 3. Ooit vond ik een koevoet bijna naast mijn voordeur.
  Die ligt nu onder mijn bed om een indringer weg te slaan.

  Dat touw is mij te lastig om ’s nachts mijn ronde te lopen.

  Vrolijke vakantiegroet,

  Like

 4. Was nog niet klaar! 😦
  En sindsdien zorg ik dat ik alles van waarde mee naar boven neem, dat overal goede sloten zitten en die ook dicht zijn. Maar dat wantrouwende gevoel blijft. Hier in het hotel waaide het vannacht. De deur naar balkon stond open en ging heen en weer en de deur naar de badkamer ook. Ik dacht direct aan een insluiper!

  Like

 5. Overigens was die inbraak bij ons om 10 voor 5 in de vroege ochtend, terwijl we lagen te slapen. De hond begon te blaffen. Mijn tas en mijn videotas (het was begin jaren ’90) waren weg. Tas werd weken later in het kanaal teruggevonden met alles erin, zelfs pasjes, maar het geld was weg. Junks dacht de politie.

  Like

 6. Je raakt het niet gauw kwijt, dit gevoel, alle maatregelen ten spijt. We zagen het bij een dochter en later bij mijn ouders die ook ‘bezocht’ werden. De politie vertelde dat de vroege ochtend een veel voorkomend tijdstip is om in te breken. Liever had ik dit niet geweten.

  Like

 7. ik ben verstrooid en laat vaak de achterdeur
  open.En de deuren van het slaapkamerbalkon. Heb hier in Grosved wel eens vier dagen lang de auto op de oprit laten staan met sleutel op de kofferbak. Ik zal wel een beschermengel hebben.Maar Brabant, da’s andere koek, ben op de lange trappen van station Roosendaal gerold van beurs met alle papieren en 450 Euri. Ik zag het gebeuren, een aardige Marokkaanse jongeman die naast mij de trappen afliep en vriendelijk glimlachte. Gelukkig is mij oude vriendin Willy verhuisd van Kapellen naar Arnhem. Nooit ga ik meer naar Roosendaal. Kijk op mijn blog criminaliteit in Brabant.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s